INSCHRIJVEN

‘T LIJF

Mensen die vastgelopen zijn in hun persoonlijkheidsontwikkeling, in trauma’s,depressies, angsten, of aanhoudende stress, reageren ook altijd ‘lichamelijk’. Na alle aandacht voor cognitieve therapie en meer recent voor emoties wordt er in toenemende mate aandacht besteedt aan ’t lijf’.

Hoe kijken we goed naar iemands lichaamstaal? Hoe vragen we lichaamsbeleving goed uit? En hoe maken we gebruik van het lichaam als ingang of motor voor behandelsucces? Wat zijn bruikbare interventies?

Dat zijn vragen die de volgende sprekers gaan beantwoorden refererend aan onder meer de filosofie, sensorimotorische psychotherapie van Ogden, cognitieve neurowetenschap/neuropsychoanalyse (Fotopolou) en Zahavi’s embodied self concepten.

voorzitter_opvoeding

Voorzitter

Erwin van Meekeren

Sprekers

Pim van Dun
Prof. dr. Witte Hoogendijk
Hanneke Kalisvaart
Nelleke Nicolai
Derek Strijbos
Lineke Tak

Regardz Planetarium in Amsterdam

Datum en locatie

Het symposium vindt plaats op donderdag 16 november 2017 van 10.00 tot 17.00 uur (ontvangst en registratie vanaf 9.00 uur) in Regardz Planetarium Amsterdam

Voor wie?

Deze studiedag is bedoeld voor psychiaters,psychologen, psychotherapeuten, spv’n en degenen die in opleiding zijn of studeren voor deze disciplines. Andere geïnteresseerde professionals zijn ook van harte welkom.

lijf_inschrijven

Kosten

Het inschrijfgeld bedraagt € 295,-

INSCHRIJVEN

Inschrijven

U ontvangst per e-mail een bevestiging van uw inschrijving. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Inhoud

Mensen die vastgelopen zijn in hun persoonlijkheidsontwikkeling, in trauma’s, depressies, angsten, of aanhoudende stress, reageren ook altijd ‘lichamelijk’.

Na alle aandacht voor cognitieve therapie en meer recent voor emoties wordt er in toenemende mate aandacht besteedt aan ’t lijf’.

Na lange tijden van dualisme beschouwen we tegenwoordig lichaam en geest als onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een verstoord lichaam ontregelt het psychisch welzijn en psychische stoornissen hebben tal van lichamelijke uitingen. De laatste decennia heeft de neurobiologie bovendien een flinke opmars gemaakt in de psychiatrie en is het brein zelfs geïntroduceerd als het materiële substraat van de geest.

Het lichaam, het brein inbegrepen, is niet meer weg te denken uit de psychiatrie. Maar besteden wij wel genoeg aandacht aan ‘het lijf’? Wat is het verschil eigenlijk tussen lichaam en lijf? Wat zijn de huidige wetenschappelijke inzichten? Hierbij komen onder meer aan de orde: sensorimotorische psychotherapie (Ogden), Fotopolou’s cognitieve neurowetenschap/neuropsychoanalyse, Zahavi’s embodied self en Medical Humanities van Slatman.

Op de studiedag van 16 november 2017 staat het lijf centraal met als uitgangspunt: Hoe focus en interventies op het lijf van de patiënt onze psychiatrische en psychotherapeutische behandelingen kunnen verbeteren. Hierbij richten de sprekers zich op mensen met persoonlijkheidsproblematiek, maar ook op andere relevante stoornissen, zoals PTSS, depressies, verstoorde lichaamsbeleving en chronische stress.

Hoe kijken we goed naar iemands lichaamstaal? Hoe vragen we lichaamsbeleving goed uit? En hoe maken we gebruik van het lichaam als ingang of motor voor behandelsucces? Wat zijn bruikbare interventies? Dat zijn vragen die beantwoord gaan worden. Geschikt voor alle professionals in de GGZ.

09:00 uur Ontvangst en registratie

10:00 uur Het lichaam in de GGZ: een overzicht
Erwin van Meekeren, psychiater en psychotherapeut in eigen bedrijf Meek-it.com te Den Haag

10:15 uur Lichaam en lijf: een filosofisch overzicht
Derek Strijbos, psychiater, filosoof, Dimence Groep Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen. Postdoc onderzoeker in de leerstoelgroep Filosofie van Cognitie en Taal van de Radboud Universiteit te Nijmegen

11:00 uur Wetenschappelike kennis over ‘t lijf
Nelleke Nicolai, psychiater n.p., psychotherapeut en psychoanalyticus en is zelfstandig gevestigd te Rotterdam

11:45 uur Pauze

12:00 uur Stress in ‘t Lijf
Prof. dr. Witte Hoogendijk, psychiater, hoogleraar en afdelingshoofd Erasmus MC te Rotterdam

12:45 uur Lunch

13:45 uur In gesprek over ’t lijf
Pim van Dun, afdeling psychotrauma van PsyQ Rotterdam en werkzaam in zijn eigen praktijk LINK, als psychotherapeut en psychodramaturg en opleider, supervisor en leertherapeut in psychodrama, IPT (interpersoonlijke psychotherapie) en groepspsychotherapie (NVGP) te Zegveld

14:45 uur Verstoorde lichaamsbeleving in de dagelijkse praktijk
Lineke Tak, psychiater Dimence Groep Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) te Deventer
Hanneke Kalisvaart, Psychomotoor therapeut/onderzoeker Altrecht Psychosomatiek te Zeist

15:45 uur Pauze

16:00 uur Het lichaam van vijand naar vriend
Nelleke Nicolai, psychiater n.p., psychotherapeut en psychoanalyticus en is zelfstandig gevestigd te Rotterdam

17:00 uur Einde programma

Accreditatie

Voor deze studiedag is accreditatie toegekend voor 6 door:

  • het Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register(VSR);
  • Psychiaters bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP).

Voor deze studiedag is accreditatie aangevraagd bij:

  • Eerstelijnspychologie NIP (NIP)
  • het Accreditatiebureau FGzPt (FGzPt)
  • Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)
  • Kwaliteitsregister Psychotherapie (NVP)

Benecke is als onderwijsinstelling geregistreerd bij het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO).CRKBO_Instelling-150x150

erwinvanmeekeren
Erwin van Meekeren
is psychiater in eigen bedrijf (www.Meek-it.com ). Hij is mede-initiatiefnemer van het Curriculum Persoonlijkheidsstoornissen en actief binnen het kenniscentrum (PS): Naastbetrokkenen, Triade, E-health, EPA-PS en Geïntegreerde Richtlijn Behandeling.Hij staat op diverse podia en publiceert over uiteenlopende onderwerpen.
pim
Pim van Dun
afdeling psychotrauma van PsyQ Rotterdam en werkzaam in zijn eigen praktijk LINK, als psychotherapeut en psychodramaturg en opleider, supervisor en leertherapeut in psychodrama, IPT (interpersoonlijke psychotherapie) en groepspsychotherapie (NVGP) te Zegveld
witte
Prof. dr. Witte Hoogendijk
psychiater, hoogleraar en afdelingshoofd Erasmus MC te Rotterdam
hanneke
Hanneke Kalisvaart
senior geregistreerd psychomotorisch therapeut, gecertificeerd in sensorimotor psychotherapy bij Altrecht Psychosomatiek, Eikenboom en promovenda aan de Universiteit Utrecht
nelleke
Nelleke Nicolai
psychiater n.p., psychotherapeut en psychoanalyticus en is zelfstandig gevestigd te Rotterdam
derek
Derek Strijbos
psychiater, filosoof, Dimence Groep Specialistisch Centrum Ontwikkelingsstoornissen. Postdoc onderzoeker in de leerstoelgroep Filosofie van Cognitie en Taal van de Radboud Universiteit te Nijmegen
lineke
Lineke Tak
psychiater Dimence Groep Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) te Deventer

Annulering

U kunt uw deelname tot 14 dagen voor de bijeenkomst kosteloos annuleren. Dit kan uitsluitend schriftelijk (per e-mail of post). Bij annulering van inschrijvingen binnen de termijn van 14 dagen voor de bijeenkomst blijft de betalingsverplichting in stand en bent u verplicht het gehele cursusbedrag alsnog te betalen.

 

 

 

 

Contact

Benecke
Afdeling Deelnemersadministratie
Falckstraat 15 – 29 / 5e etage
1017 VV Amsterdam
tel.: + 31 20 715 06 39
deelnemersadministratie@benecke.nl
www.benecke.nl

 

 

Back to Top